Eficiența energetică se bazează în general pe optimizarea consumului, care implică căutarea celei mai mici intensităti energetice, o „utilizare rațională a energiei”, prin procese și mijloace mai eficiente.
Eficiența energetică urmărește reducerea costurilor ecologice, economice și sociale induse de producția, transportul și consumul de energie.
Măsurile de eficiență energetică nu înseamnă doar economii în bugetul consumatorilor ci și o atitudine responsabilă pentru folosirea eficientă a resurselor. Pentru informații suplimentare puteți consulta www.distrigazvest.ro la secțiunea Clienți/Eficiență energetică. Alte instituții cu atribuții în domeniul energiei: www.anre.ro (Departamentul pentru eficiență energetică din cadrul ANRE), www.energie.gov.ro (Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri), alte organizatii dedicate eficientei energetice: Organizatii dedicate eficientei energetice
Vă propunem câteva măsuri eficiente care vă pot reduce costurile cu energia termică astfel încât să vă bucurați de confort şi căldură fără ca bugetul dumneavoastră să fie afectat de valoarea facturii de gaz :
- Izolaţi îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive .
- Pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece.
- Asiguraţi-vă de funcţionarea optimă a aparatelor consumatoare de gaz. Solicitaţi sprijinul instalatori lor autorizaţi pentru reglarea arzătoarelor, verificarea filtrelor de apă şi a depunerilor de calcar pe conducte cel putin o data pe an(de preferinta la inceputul sezonului rece) , astfel încât să evitaţi consumul excesiv de gaze naturale.
- Deschideţi larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel încât spaţiile să se aerisească şi să se încălzească mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsaţi ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp.
- Izolaţi termic pereţii, acoperişul şi ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire
- Izolaţi conductele de agent termic mai ales în cazul celor care traversează spaţii neîncălzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimaliza pierderile de căldură.
- Realizati instalatiile de incalzire de preferinta cu personal autorizat si numai dupa ce vi s-a intocmit in prealabil un calcul termic ,deoarece o instalatie de incalzire bine dimensionata va reduce consumul de gaze naturale si implicit valoarea facturii dumneavoastră.
- Asiguraţi-vă că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură între radiator şi aerul ambiental şi aerisiţi caloriferele de câte ori este cazul.
- Folosirea apei calde
- Setaţi din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece. Va aducem la cunostinta faptul o centrală de apartament care prepară atât agent termic cât şi apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă.
- Înlocuiţi pe cât posibil băile În cadă cu duşuri rapide pentru reducerea consumului de apă caldă şi implicit de gaze naturale astfel consumul de apa calda se va reduce de cel putin 2 ori.
Echipamente performante
- Înlocuiţi centrala veche neperformantă sau sobele cu o centrală termică cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere (randament de aprox. 92%) sau cu o centrală termică în condensaţie (randament de aprox. 98%), pentru a obţine o economie de energie de până la 25% sau chiar mai mult.
- Folosiţi un termostat de ambianţă care comandă funcţionarea centralei ţinând cont de temperatura setată în camera în care se montează si nu de temperatura din radiatoare şi care determină o reducere cu până la 30% a costurilor de încălzire.
- Montaţi robinete cu cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră.