Începând cu data de 08 Decembrie 2022 a intrat în vigoare O.U.G. nr. 166/2022 care prevede o serie de măsuri de sprijin acordate persoanelor vulnerabile pentru compensarea prețului la energie. Sprijinul acordat este în valoare de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 Decembrie 2023 și va fi inclus pe cardul de energie.

Sprijinul pentru achitarea facturilor la energie, acordat categoriilor de persoane si familii vulnerabile prevazute de O.U.G. nr. 166/2022, se acorda pe loc de consum, in doua transe, a cate 700 lei fiecare, dupa cum urmeaza :

  • - 700 lei se acorda in luna Februarie 2023 pentru perioada 1 Ianuarie 2023 – 30 Iunie 2023
  • - 700 lei se acorda in luna Septembrie 2023 pentru perioada 1 Iulie 2023 – 31 Decembrie 2023

Cine beneficiaza de cardul de energie?

  • - Pensionarii cu varsta mai mare sau egala cu 60 de ani, cu un venit mai mic sau egal cu 2.000 lei
  • - Pensionarii de invaliditate, indiferent de varsta, cu un venit mai mic sau egal cu 2.000 lei
  • - Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu un venit mai mic sau egal cu 2.000 lei
  • - Familiile cu alocatie de sustinere, indiferent de venit
  • - Familiile/persoanele care beneficiaza de ajutor social, indiferent de varsta si venit

Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

Cum trebuiesc folosite cardurile de energie?

Cu ajutorul acestui card se pot face plăți către furnizorii de energie, astfel:

  • Online, accesând aplicația de pe site-ul Poștei Române (disponibilă după 20 februarie 2023)
  • Direct la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului
  • La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural

Pentru plata online, beneficiarii pot accesa site-ul Postei Romane prin introducerea seriei cardului de energie, iar apoi, încarcă cele 3 documente necesare plății, respectiv cartea de identitate, cardul de energie și factura (înștiințare de plată din partea furnizorului sau certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul sistemelor centralizate de termoficare).

Beneficiarul trebuie să dețină și să introducă și o adresă de e-mail, pe care va primi în maximum 5 zile confirmarea plății efectuate.

Indiferent de metoda de plată aleasă, este nevoie de cardul de energie, actul de identitate al beneficiarului și factura de consum (înștiințare de plată din partea furnizorului sau certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul sistemelor centralizate de termoficare) pe care dorești să o achiți.

Cardul de energie poate fi folosit pentru plata totală sau parțială a unei facturi de energie. Se pot plăti facturi curente sau restante doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Dacă pe factură exista si alte servicii, acestea vor trebui achitate prin orice altă modalitate de plată, așa cum e menționat pe facturi. 

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

La fiecare plata se poate vizualiza soldul contului beneficiarului.

Valabilitatea cardului și a soldului acestuia expiră la data de 1 ianuarie 2024, indiferent dacă acestea au fost folosite sau nu.

Important ! Sumele alocate celor doua transe nu pot fi preschimbate in bani si nu pot fi folosite in alte scopuri decat plata facturilor de energie.

Pentru mai multe informatii puteti consulta continutul Ghidului privind cardul de energie

 

×

SUS
Cookie-urile ne permit să vă oferim online serviciile noastre. Pentru a vă bucura de toate facilitățile website-ului este necesar să le acceptați.